Az egészséges gyermek mozgásszervi fejlődése

-1/4-

Következő oldal –>

Újszülött kor

Az újszülött szimmetrikusan tartja magát. Újszülött korban az idegrendszer normál fejlődésének részeként, valamint a méhen belül felvett pozíció maradványaként a hajlító izmok dominanciája jellemző, ez az ún. flexor tónus. Vagyis a gyermek háton fekvő helyzetben a térdét és csípőjét behajlított helyzetben, karjait könyökben behajlítva a mellkasa mellett tartja, kezét ökölbe szorítja. Hason fekvő helyzetben is hajlítva tarja térdét, a csípő hajlított helyzete miatt medencéje a levegőbe emelt. Karjait ebben a helyzetben is hajlítva tartja.

1. Ábra: Az újszülött testhelyzete

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az újszülött csípőinek mozgástartománya szimmetrikus, normál esetben a csípőízület mindkét oldalon 90°- ig nyitható oldal irányban. A combon látható redők elhelyezkedése szintén szimmetrikus.

 

2. Ábra: Az újszülött csípője

 

 

3.Ábra: Az alsó végtag újszülött kori görbe állása

 

 

Az alsó végtag befelé görbült- ún. varus helyzete (amint a képen is látható) ebben az életkorban teljesen normális, amennyiben egyéb irányú görbület nem társul hozzá.

 

A lábfej, valamint a lábujjak mozgatása közben a lábfej befelé görbülhet, de nyugalmi helyzetben a lábfej oldalsó éle egyenes, a lábujjak ettől a vonaltól nem térnek el.

 

4. Ábra: A lábfej mozgás közben észlelhető befelé görbült állása

 

5. Ábra: A lábfej normál helyzete nyugalomban

 

 

A csecsemő egy hónapos korában még továbbra is jellemző a végtagokon a hajlított helyzet. Ebben az életkorban a babák általában néhány másodpercig tudják fejüket megtartani, állukat a földről felemelni.

6 hetes kor körül ajánlott a gyermek ortopédiai szűrővizsgálata, melynek során vizsgáljuk az izomrendszer és az ízületek állapotát, kizárjuk a fejlődési rendellenességeket és a születési sérüléseket. Kiemelt figyelmet fordítunk a csípőízület kóros állapotaira, a csípőficam kizárására. A szűrés során a csecsemő fizikális vizsgálata, valamint a csípő ultrahang vizsgálata történik.

2 hónapos korban a flexor tónus dominanciája csökken. A csecsemő fejét már képes 45°- ban megemelni és megtartani.

 

6. Ábra: 2 hónapos csecsemő a fejét 45°– ban megemeli

 

7. Ábra: Tónusos nyaki reflex

 

Teljesen normális reakciónak tekinthető, hogy amikor a gyermek elfordítja a fejét, akkor az azonos oldali karja kinyúlik, a másik oldalon pedig behajlik. (Ezt tónusos nyaki reflexnek hívjuk, és hasonlóan a többi csecsemőkor reflexhez –mint a fogó, vagy szopóreflex- ez is elmúlik későbbi életkorban)

 

-1/4-

Következő oldal –>