Az egészséges gyermek mozgásszervi fejlődése

-2/4-

<– Előző oldal /Következő oldal –>

Három hónaposan a baba már 90°- ban tudja emelni a fejét, úgy, hogy alkartámaszban a mellkasa is elemelkedik a talajtól, és ölben is stabilan megtartja a fejét. Végtagjai nyugalomban nyújtott helyzetben vannak, egyre gyakrabban kapdos, repdes velük. (16. ábra)

8. Ábra: 3 hónapos csecsemő a fejét 90°-ban emeli, mellkasa is elemelkedik a talajtól

 

4-6 hónapos kor között fordul a csecsemő a hátáról hasra, néhány héttel később tud majd hasról a hátára is átfordulni.

 

9. Ábra: Ebben az életkorban már tenyérre támaszkodva is fel tudnak emelkedni a talajról hason fekvésből. Fél éves kor körül háton fekvésből is felemelik a fejüket. Háton fekve végtagjaikkal játszanak

 

A mozgás fejlődését azzal segíthetjük, ha a gyermek biztonságos térben szabadon mozoghat.

A következő hónapok során rengeteget fejlődik a gyermek. Hason fekvésből képes lesz négykézlábra emelkedni, előre-hátra hintázni, majd négykézláb közlekedni. Megtanul eleinte segítséggel, majd anélkül ülni, felülni.

10. Ábra: Fél éves kor körül: négykézlábra emelkedés

11. Ábra: Fél éves kor körül: ülés, felülés

 

Általában 10-12 hónapos kor között emelkednek térde és állnak fel a gyermekek. Innentől kezdve néhány hónap alatt tesznek szert oly mértékű biztonságra, hogy megtegyék első önálló lépéseiket és lassacskán megtanuljanak járni.

12. Ábra: 10-12 hónapos kor körül két lábra állás

Ebben az időszakban legyünk türelmesek és toleránsak a gyermekkel, hiszen mindegyikük egy külön egyéniség, és máshogyan sajátítják el a két lábon járáshoz szükséges képességeket. Mind a korábban említett fázisok sorrendjében, megjelenésében, mind pedig az idejében igen jelentős eltéréseket látunk. A legfontosabb, hogy minden időben a maximális biztonság mellett a gyermek által preferált közlekedési módot (csúszás, mászás, kúszás, járás) erősítsük, és elegendő teret biztosítsunk gyermekünknek. A felállást, járást siettetni semmilyen módon (a gyermek állatásával, járatásával, bébikomp, és hasonló eszközök használatával) nem ajánlatos!

 

-2/4-

<– Előző oldal /Következő oldal –>