Az egészséges gyermek mozgásszervi fejlődése

-3/4-

<– Előző oldal / Következő oldal –>

Lábujjhegyezés

A járástanulás időszakában előfordulhat, hogy a gyermek lábujjhegyen lépeget. Amennyiben ezt csak időszakosan figyeljük meg, valamint a boka mozgásai teljesek, a lábfej „pipa” állásba hátrahajtható, úgy a normál tanulási folyamat részének tekinthető és az érett járás kialakulásával általában megszűnik.

13. Ábra:
Amennyiben a gyermek lábfeje pipa állásba hátrahajtható, úgy Achilles ín feszesség, vagy csontos probléma nem valószínű, a lábujjhegyezés feltehetően csak egy rossz szokás

Befelé forgatás

Megfigyelhetjük, hogy a gyermek az alsó végtagjait befelé forgatja járás, állás közben. A befelé forgatott helyzet hátterében leggyakrabban anatómiai okok állnak. Adódhat a lábszár, illetve a combcsont helyzetéből.

14. Ábra: Befelé forgatás

A combcsont helyzete

A csípőízületet a combcsont feje és a medencecsont ízületi vápája alkotja. Születéskor a méhen belül felvett pozíció maradványaként a combcsont feje a testéhez képest előrefelé néz.

15. Ábra:

A combcsont fejének helyzete a medencéhez képest. A képeken az alsó végtagot látjuk felülnézetből. a, a combcsont fejének (piros nyíl) felnőttkori helyzete a combcsont festlhez (fekete nyíl) képest. b, gyermekkori állapot, a combcsont feje a combcsont testéhez képes előrefelé néz c, ebben a helyzetben a gyermek az alsó végtagot befelé forgatja, annak érdekében,hogy a combcsont jól illeszkedjen a medencecsontba.

Ahhoz, hogy a fej megfelelően illeszkedjen az ízületi vápába, a combfej hátrafelé forgatása szükséges, amit a gyermek az alsó végtag befelé forgatásával ér el. A combcsont fejének ez az előre forgatott helyzete a növekedés során fokozatosan csökken, 8 éves korig tekinthető normálisnak, felnőtt korra közel egy síkba kerül a combcsont testével. Speciális tornagyakorlatokra, ortopédiai segédeszközök használatára nincs szükség.

16. Ábra: W ülés

Gyakran látjuk, hogy a gyermekek W helyzetben a két lábuk közé ülnek, ez a helyzet nem segíti elő a combcsont fejlődését, így kerülendő.

-3/4-

<– Előző oldal / Következő oldal –>