Az egészséges gyermek mozgásszervi fejlődése

-4/4-

<– Előző oldal

Szintén az embrionális kor maradványa, és a fejlődés normál állomása a lábszár befelé forgatott helyzete a combhoz képest. A lábszár fokozatosan középhelyzetbe kerül, mely általában a combcsont korrigálódásánál hamarabb következik be, de 8 éves korig nem kell aggódnunk e miatt sem

17. Ábra:

A lábszár befelé fordulása : a gyermek térdkalácsainak előre néző helyzete mellett a lábfejek befelé fordulnak

A befelé forgatás kivizsgálást és kezelést akkor igényel, hogyha a gyermeket gátolja a mozgásában, ha aszimmetriát észlelünk a két végtag között, ha egyéb eltérés is társul hozzá, illetve amennyiben nem korrigálódik 8 éves korig

Tengelydeformitások – X láb, O láb

18. Ábra: Alsó végtagi tengelyállások:

a, normál felnőttkori tengelyállás – b, O láb- varus állás – c, X láb- valgus állás

Ahogyan korábban is említettük, a méhen belül felvett pozíció eredményeképpen az újszülöttek alsó végtagja befelé görbült, úgynevezett varus állásban van. Ez, amennyiben előre-hátra irányuló görbület nem társul hozzá, teljesen normális. Amikor a gyermek lábra áll, a terhelés következtében a görbült helyzet még feltűnőbbé válhat.

19. Ábra: Az újszülött alsó végtagjának befelé görbült helyzete, valamint a befelé görbült helyzet kinézete felállás után

Ahogyan a gyermek fejlődik, a befelé görbült O láb helyzet korrigálódik és egy időre az egyenes állás a jellemző.

Orvosi vizsgálat akkor szükséges, amennyiben a befelé görbült helyzet aszimmetrikus, az idő múlásával romlik, vagy nem korrigálódik 2 éves korig, illetve amennyiben a családban előfordult tengelydeformitással járó betegség.

A fejlődés során ezek után az X láb helyzet jellemző. Ez a helyzet 2-8 év között tekinthető normálisnak. Speciális teendőt általában nem igényel, de súlyfelesleggel küzdő gyermekek esetén gyakrabban látjuk, hogy ez a helyzet 8 éves kor után is fennmarad, így ajánlott a testsúly rendezése. Kivizsgálás indokolt amennyiben az X helyzet fokozódik, aszimmetrikus, a gyermek alacsony növésű, korábbi térdízületi betegsége volt, vagy ha nem normalizálódik 8 éves korra.

20. Ábra: X láb hátulnézetből

Összefoglalva elmondható, hogy a születéstől körülbelül másfél éves korig O láb jellemző, mely ez idő tájt kiegyesedik. Két éves korra X láb alakul ki, mely négy évesen éri el a legnagyobb mértéket és általában 8 éves kor körül normalizálódik.

21. Ábra: Az alsó végtag tengelyének változása az életkor előrehaladtával

Lapos talp

22. Ábra: A láb boltozatai

A láb szerkezete boltozatos. Megkülönböztetünk oldalirányú – harántboltozatot, illetve elölről hátrafelé irányuló – hosszboltozatot. Ezen boltozatos szerkezetet a láb szalagjai, illetve a láb és a lábszár izmai alakítják ki és tartják fenn.

A csecsemők és kisgyermekek talpán még nem látunk a felnőttekére jellemző boltozatot, és gyakran észleljük a bokák bedőlését. Mindkét állapot teljesen normális ebben az életkorban. A bedőlő boka az alsó végtag kisgyermekkorra jellemző befelé forgatott állásából adódó másodlagos eltérés. Ahogyan a combcsont tengelye normalizálódik, úgy a bokák bedőlése is megszűnik és a sarkak középre kerülnek.

23. Ábra: Bedőlő boka

24. Ábra: Lapos talp kisgyermekkorban

A talp laposságához ebben az életkorban több tényező is hozzájárul. Először is csecsemőkorban a talpon egy nagy zsírpárna található, mely elfedi az alatta lévő struktúrákat és csak fokozatosan csökken a mérete. Másodszor a boltozat kialakításában, ahogyan korábban is említettük, a láb és lábszár izmainak is nagy szerepe van. Ennek megfelelően az érett boltozat csak fokozatosan alakul ki a gyermekkor során, ahogy a gyermek használja az izmait. Valamint a boka bedőlése a láb elülső részének befelé billent helyzetét okozza, így laposabbnak tűnik a boltozat.

A normál boltozat kialakulását, és sarkak középhelyzetbe kerülését 6-8 éves korra várhatjuk. Az ennél korábban, megelőző jelleggel alkalmazott cipőbe helyezett ékek és gyógycipők használata nem segíti elő a normális felnőttkori állapot kialakulását.

Mégis mit tehetünk?

Járassuk a gyermeket minél többet mezítláb, így erősítve az izmait, valamint végezzünk vele játékos lúdtalp tornát. A túlsúly gátolja a normál fejlődést, így kerülendő.

25. Ábra: Mezítláb járatás, lúdtalp torna

Abban az esetben kell mindenképpen ortopéd orvoshoz fordulni, amennyiben a lapos talp panaszokat okoz, illetve egyéb eltéréseket vagy jelentős aszimmetriát észlelünk a két láb között.

-4/4-

<– Előző oldal