Lúdtalp, lapos talp

Pes planus, pes planovalgus, pes calcaneovalgus

 

-1/2-

Következő oldal –>

A láb boltozatai:

1. Ábra: A láb boltozatai


 

A láb szerkezete boltozatos. Ez a szerkezet szolgálja leginkább a láb kettős funkcióját, stabilizál és mobilitást nyújt járáskor. Megkülönböztetünk oldalirányú- haránt boltozatot, illetve elölről-hátrafelé irányuló hosszboltozatot. Ezen boltozatos szerkezetet a láb csontjai, szalagjai, illetve a láb és a lábszár izmai alakítják ki és tartják fenn.

Normál fejlődés:

A csecsemők és kisgyermekek talpán még nem látunk a felnőttekére jellemző boltozatot, és gyakran észleljük a bokák bedőlését. Mindkét állapot teljesen normális ebben az életkorban. A bedőlő boka az alsó végtag kisgyermekkorra jellemző befelé forgatott állásából adódó másodlagos eltérés. Ahogyan a combcsont tengelye normalizálódik, úgy a bokák bedőlése is megszűnik és a sarkak középre kerülnek.

2. Ábra: Bedőlő boka

3. Ábra: Lapos talp kisgyermekkorban

A talp laposságához ebben az életkorban több tényező is hozzájárul. Először is csecsemőkorban a talpon egy nagy zsírpárna található, mely elfedi az alatta lévő struktúrákat és csak fokozatosan csökken a mérete. Másodszor a boltozat kialakításában, ahogyan korábban is említettük, a láb és lábszár izmainak is nagy szerepe van. Ennek megfelelően az érett boltozat csak fokozatosan alakul ki a gyermekkor során, ahogy a gyermek használja az izmait. Valamint a boka bedőlése a láb elülső részének befelé billent helyzetét okozza, így laposabbnak tűnik a boltozat.

A normál boltozat kialakulását, és sarkak középhelyzetbe kerülését 6-8 éves korra várhatjuk. Az ennél korábban, megelőző jelleggel alkalmazott cipőbe helyezett ékek és gyógycipők használata nem segíti elő a normális felnőttkori állapot kialakulását.

Mivel segíthetjük a normál boltozat kialakulását?

Járassuk a gyermeket minél többet mezítláb, így erősítve az izmait, valamint végezzünk vele játékos lúdtalp tornát. A túlsúly gátolja a normál fejlődést, így kerülendő.

4. Ábra : Lúdtalptorna, mezítláb járatás

Fennmaradó lapos talp

Előfordulhat, hogy a lapos talp 8 éves kor fölött továbbra is fennáll. Szakmai körökben sem született még egyetértés abban, hogy ezt az állapotot normál fejlődési változatnak, vagy betegségnek tekintjük, illetve, hogy a kettő között pontosan hol van a határ.

A legfontosabb eldöntendő kérdés az, hogy a talp lapossága és a boka bedőlő helyzete flexibilis vagy állandó. Ezt az orvos néhány egyszerű vizsgálattal el tudja dönteni.

5. Ábra:
Flexibilis lapos talp, lábujjhegyre álláskor a boltozat jól korrigálódik

Amenniyben a boka és a láb ízületeinek mozgásai teljesek és a boltozat ülő helyzetben illetve lábujjhegyre álláskor látható, úgy ún. flexibilis lapos talpról beszélünk. A flexibilis lapos talp általában panaszokat nem okoz, és nem gátolja a gyermeket sem aktuálisan, sem hosszútávon a normál életviteltben, sportban, munkában.

-1/2-

Következő oldal –>