Lúdtalp, lapos talp

Pes planus, pes planovalgus, pes calcaneovalgus

 

-2/2-

<–Előző oldal

Amennyiben ezen, ill hasonló manőverekre a boltozat korrigálódását nem látjuk, illetve eltérést, beszűkülést látunk a mozgásokban, úgy rigid lapos talpról beszélünk, mely egyéb betegségekre utalhat és kivizsgálást igényel.

A következő fontos kérdés az, hogy okoz e panaszt a gyermek számára a lapos talp. A lapos talphoz társuló panaszok a láb korai fáradása, aktivitástól függő, délután-estefelé jelentkező talpi, saroktáji, bokatái fájdalom, mely pihentetsére szűnik.

Kezelés:

Rigid lapos talp, mozgásbeli eltérések

További kivizsgálás és az eredményeknek megfelelő kezelés szükséges.

Flexibilis, panaszmentes lapos talp

A lapos talpnak ez a formája speciális ortopédiai kezelést nem igényel. Számos kutatás kimutatta, hogy a sarokék, lúdtalpbetét, ortopéd cipő nem segíti elő a boltozat kialakulását, sőt egyes kutatások szerint még gátolja is azt az izmok alátámasztása és ezáltal „ellustítása” miatt. A fent említett kezelési módok a panaszok csökkentésében tudnak segíteni. Ezekben az esetekben tehát lúdtalptorna végzése, rendszeres testmozgás és amennyiben a gyermek túlsúlyos, a testsúly csökkentése javasolt.

6. Ábra: Rendszeres testmozgás

 

Flexibilis, panaszos lapos talp

Amennyiben a lapos talp panaszokat okoz, úgy kezelést igényel. A fájdalom a lapos talp miatt ún. fáradásos fájdalom ami azért alakul ki, mert a boltozat hiányában nagyobb izom-munka szükséges a láb stabilizálásához.

Akutan fájdalmas időszakban esti pihentetés, jegelés, fájdalomcsillapító kenőcs alkalmazása javasolt.

Hosszútávon kisgyermeknek ortopéd cipő, nagyobb gyermeknek lúdtalpbetét viselése javasolt.

7. Ábra: Személyre szabott lúdtalp betét

Konzervatív kezelésre nem javuló panaszok

Ritkán előfordul, hogy a fent említett kezelés mellett a gyermek panaszai nem javulnak. Ezen esetekben a panaszok és az esetleges deformitásokhoz mérten műtéti kezelés jön szóba.

Calcaneostop műtét:
Konzervatív kezelésre nem javuló panaszok esetén javasolhat az orvos ún. calcaneostop műtétet. A műtét során kis 1-2 cm-es bőrmetszést ejtenek, melyen keresztül 1 db csavart helyeznek be a lábtőcsontok közötti üregbe oldalról. Ez a csavar bár mechanikailag nem gátolja meg a mozgásokat, mégis arra készteti a sarkat, hogy a bedőlt helyzetből középre kerüljön, mellyel párhuzamosan a talpboltozat is javul. A műtét után néhány hét sportmentesség szükséges, de a gyermek ráállhat a lábára, és a felépülés viszonylag gyors. A behelyezett csavar néhány év után eltávolítható.

8. Ábra:
Calcaneostop műtét lényege, a behelyezett csavar helyzete a lábtőcsontok között

 

9. Ábra : A calcaneostop műtét eredménye

 

Egyéb műtéti megoldások:

Más betegségekhez társult lapos talp, illetve deforimitás esetén lehet szükség nagyobb műtéti beavatkozásokra.

-2/2-

<–Előző oldal