Pes adductus

Az előláb (vagyis a lábfej elülső része- lábközépcsontok és lábujjak) veleszületett, befelé fordult helyzete.

 

A leggyakoribb veleszületett láb deformitás. (1,)

1. Ábra: pes adductus

Legnagyobb valószínűséggel az előláb befelé fordulása a magzat méhen belül felvett pozíciójának maradványa. (2,)

2. Ábra: A magzat méhen belül felvett pozíciójának hatása a lábfejre

Diagnózis:

A diagnózis fizikális vizsgálattal megállapítható, az elváltozás más veleszületett láb deformitásoktól könnyen elkülöníthető. Röntgenfelvétel készítésére általában nincsen szükség. (3,)

Kezelés:

A szükséges terápiát a gyermek életkora, valamint az befelé fordulás kötöttsége határozza meg.

Csecsemő kor:

Legtöbbször az előláb passzív mozgatással könnyen egyenes helyzetbe hozható, ilyenkor flexibilis adductusról beszélünk. (4,) Ez az elváltozás az esetek 85-95%-ában magától korrigálódik, ahogy a csecsemő növekszik. (2,4,) A lábfej oldalsó élének stimulációja, valamint az előláb tornáztatása elősegítheti a normális helyzet kialakulását. Amennyiben 6 hét tornáztatás ellenére az elváltozás fennmarad, abban az esetben ún. Bebax cipő kezelést alkalmazunk. (1,5,6)

3. Ábra: Flexibilis adductus

Ritkább esetben az előláb passzív mozgatással nem hozható egyenes helyzetben, ezt rigid adductusnak hívjuk. Ezen forma esetén spontán korrigálódás nem valószínű, ezért Bebax cipő kezelést javasolunk. (3,4,5,)

A Bebax cipő egy speciális cipő, amely az előlábat kifelé nyomja, ezzel előidézve a befelé fordulás megszűnését. A cipőt a kezelőorvos állítja be megfelelő pozícióba és helyezi fel a gyermek lábára első alkalommal. A cipőt az első 6 hétben egyfolytában viselnie kell a gyermeknek, csak a fürdetés idejére vehető le. Ez idő alatt az előláb általában már a megfelelő helyzetben kerül, és csak éjszakai viselés szükséges további 6 hétig. A gyógyulás mértékétől függően a kezelőorvos a fent említett időtartamokon módosíthat.

4. Ábra: Bebax cipő

Kisded kor:

Előfordulhat, hogy ez elváltozás enyhe, és csecsemőkorban nem kerül felismerésre. Ekkorra a láb belső oldalán elhelyezkedő lágyrészek megrövidülhetnek és gátolhatják az egyenes helyzet elérését. Ezért ebben a korcsoportban általában gipszelést javasolunk. A gipszelés során az előlábat fokozatosan oldalirányba nyomva rögzítjük. A gipszet hetente- kéthetente levéve az elért helyzetet ellenőrizzük, és nagyobb korrekciót biztosító új gipszet helyezünk fel. A megfelelő helyzetet általában 4-6 hét alatt érjük el. A gipszelést követően az elért helyzet fenntartását szolgáló műanyag sín viselése javasolt. (2,3,4,5,6,)

5. Ábra: Korrekciós gisz

Ezen kezelések hatására a legtöbb esetben a normál helyzet elérhető. Azon ritka esetben (kevesebb, mint az esetek 5%-a), amikor ez nem történik meg, és a befelé fordult helyzet többé-kevésbé fennmarad, akkor is általában csak kozmetikai problémát jelent.

Végső megoldásként műtéti kezelés áll rendelkezésre. Műtétet akkor javasolunk, ha a fent említett kezelések nem hoznak eredményt és az elváltozás panaszokat vagy cipőviselési nehézséget okoz. A műtét során a láb csontjainak helyzetét korrigálni kell, azok átvágásával és megfelelő helyzetben történő rögzítésével. Ez a beavatkozás viszonylag nagy műtéti megterhelést jelent, ezért pusztán kozmetikai okból nem javasoljuk az elvégzését. (2,5,6,7,8,)

6. Ábra: Pes adductus kezelése annak kötöttsége, valamint az életkor

Felhasznált irodalom:
1, Ortopédia, Szendrői Miklós, Második kiadás, 389-390. oldal
2, Management of Metatarsus adductus, Bean-Shaped Foot, Resdual Clubfoot Adduction and Z-Shaped foot in holdren, with Conservative Treatment, and Double Column Osteotomy of the first Cuneiform and Cuboid, Najdi Hassan and Jawish Roger, Annals of Orthopedics and Reumatology, 2015. 06.29.
3, In- Toeing Is Often a Primary Care Orthopedic Condition, John A. Sielatycki, MD, William L. Hennrikus, MD, Richard D. Stewenson, MD, Matthew. G. Fanelli, BS, Cyntia J. Reighard, CRNP, and Jane A. Hamp, RN, The Journal of Pediatrics, 2016.07.25.
4, Differential Diagnosis of Metatarsus Adductus, Podiatry Management, 2014. 10.
5, Normal Variant of the Lower Limbs in Pediatric Orthopedics, Stanley Jones, Sumukh Khandekar, Emmanuel Tolessa, International Journal of Medicine, 2013,4,12-17
6, Pediatric Orthopedics in Practice, Fritz Hefti, R. Brunner, F. Fleurel, C. Hasler, G. Jundth, Springer, 2007, P. 405-407.
7, Combined Medial Cuneiform Osteotomy and Multiple Metatarsal Osteotomies For Correction of Persistent Metatarsus Adductus in Children, Feng L., Sussman M., J Pediatr Orthop. 2016 Oct-Nov
8, Tachdjian’s Pediatric Orthopedics, John Anthony Herring MD, 4 Th edition, Volume 2, P. 1047-1051