X láb

Genua valga, genu valgum

 

-2/3-

<– Előző oldal / Következő oldal –>

Diagnózis:
Az X láb megítéléséhez térdízületi röntgen vizsgálatra van szükség. Ennek segítségével ítéljük meg az X láb súlyosságát, az X helyzet kialakulásában résztvevő csontokat, illetve egyéb társult eltéréseket.

4. ábra: X láb röntgen felvételen

Csontrendszer betegség kizárására háziorvosi vizsgálatra, labor vizsgálatra lehet szükség.

Kezelés:

A túlsúly, mint az X helyzetet fenntartó, illetve súlyosbító tényező rendezése javasolt.

Amennyiben csontrendszer betegség igazolódik, úgy annak kezelése javasolt.

Amennyiben az X láb hátterében egyéb betegséget nem találunk, úgy ortopédiai kezelés válhat szükségessé.

Ortopédiai kezelés:

Amennyiben tisztán csontos eredetű az X láb eltérés, úgy a testsúly rendezésen kívül más konzervatív kezelési mód- gyógytorna, sínezés- általában nem hatásos.

Ez esetben az X láb súlyosságától függően műtéti kezelés válhat szükségessé.

Műtéti kezelés:

A gyermek életkorától, az eltérés súlyosságától és a gyermek panaszaitól függően több műtéti megoldás áll rendelkezésre.

1, Féloldali növekedésgátlás:

Viszonylag kis műtéti megterheléssel, kis metszéssel, rövid gyógyulási idővel járó műtéti megoldás a féloldali növekedés gátlás. Ennek során a combcsont vagy a sípcsont növekedési zónájának belső oldala fölé és alá egy lemezzel összekötött 2 csavart helyezünk be, mely az összeköttetésből adódóan gátolja az adott oldalon a növekedést. Az ellentétes- külső oldalon a csont zavartalanul növekszik, így befelé, a normális helyzetbe téríti el a lábszárat és a lábfejet. Speciális számítás metódussal nagyjából meg tudjuk becsülni, hogy mikorra fog kialakulni a normális helyzet, addig fél évenkénti röntgen kontrollal ellenőrizzük a folyamatot. Amint az alsó végtag normál tengelye kialakul, a csavarok és a lemez műtéti úton eltávolíthatóak.

5.ábra:
Féloldali növekedésgátlás. Eredeti helyzet és a behelyezett fémanyagok sematikus ábrája (bal oldal) A korrigálódás folyamata és az elért helyzet (jobb oldal)

-2/3-

<– Előző oldal / Következő oldal –>