X láb

Genua valga, genu valgum

 

-3/3-

<– Előző oldal

Mint minden sebészeti beavatkozás esetében, ez esetben is kialakulhatnak szövődmények a leggondosabb műtéti technika és odafigyelés ellenére is, mint például sebgyógyulási zavar, vérzés vagy felületes idegsérülés. Ezekről az általános műtéti kockázatok menüpontban olvashat bővebben. Ritkán előfordul, hogy a behelyezett csavarok eltörnek, mely esetben azok cseréjére lehet szükség.

A műtét után néhány napig a fájdalom miatt mankó vagy járókeret használata válhat szükségessé, ugyanakkor ortopédiai szempontból az operált végtag terhelhető, vagyis a gyermek járhat rajta. Varratszedés 2 hét elteltével várható, addig a sebet víz és szennyeződés nem érheti.

Mivel ez a módszer folytonosan korrigálja az alsó végtagi tengelyt, a legfontosabb a folytonos kontroll. Amennyiben a kontroll vizsgálatok elmaradnak és fémanyagok a szükségesnél tovább maradnak a helyükön, túlkorrigálódás következhet be, vagyis az ellenoldalon a csont a szükségesnél tovább növekszik, és O láb alakulhat ki. Ez az eltérés pedig újabb műtétet indokolhat. Ezért nagyon fontos a rendszeres kontroll!

6. ábra:
Féloldali növekedésgátlás folyamata (fent) és a szükségesnél tovább bent maradt fémanyagok következtében kialakult túlkorrigálódás- a X láb átcsapása O lábbá.

Tudományos kutatások igazolták, hogy az időleges növekedésgátlás nem rongálja a növekedési zónát és hosszú távon, a fémek eltávolítása után nem okoz növekedési zavart.

7. ábra:
Féloldali növekedésgátlás. Röntgenkép műtét előtt illetve közvetlenül a fémkivétel előtt. Láthatóak a behelyezett fémanyagok, illetve az alsó végtag tengelyének normalizálódása.

2, Combcsont vagy lábszárcsont tengelykorrekciós műtét:

Nagyobb műtéti megterheléssel, kiterjesztett műtéttel, nagyobb metszéssel és hosszabb gyógyulási idővel járó műtéti megoldás. Ez a korrekciós műtét abban az esetben jön szóba, amikor a deformitás hátterében speciális betegség áll, amikor nagymértékű a deformitás, vagy a növekedés módosítás a lezáródott, befejeződött növekedés miatt már nem lehetséges. Ebben az esetben az adott csont átvágásával, a csontból ék alakú darab kivételével alakítjuk ki a megfelelő helyzetet és fémrögzítéssel stabilizáljuk az elért helyzetet.

8. ábra:
Tengelykorrekciós műtét. A csontból ék alakú darabot távolítunk el (piros satírozott rész) majd a csont újraegyesítésével normalizáljuk a tengelyt.

-3/3-

<– Előző oldal