X láb

Genua valga, genu valgum

 

-1/3-

Következő oldal –>

A valgus szó azt jelenti, hogy a végtag törzstől távolabbi része a törzshöz közelebb eső végtagrészhez képest oldalirányba (a középvonaltól kifelé) kitér.

1. ábra: X láb, a térd valgus állása. A lábfej és a lábszár a combhoz képest a törzs középvonalától kifelé tér el.

2. Ábra: Alsó végtagi tengelyállások:

a, normál felnőttkori tengelyállás – b, O láb- varus állás – c, X láb- valgus állás

Az alsó végtag tengelyének alakulása az életkor függvényében:

Születéstől körülbelül másfél éves korig O láb jellemző, mely ez idő tájt kiegyesedik. Két éves korra X láb alakul ki, mely négy évesen éri el a legnagyobb mértéket és általában 8 éves kor körül normalizálódik.

3. Ábra: Az alsó végtag tengelyének változása az életkor előrehaladtával

A fejlődés bizonyos szakaszában tehát az X láb helyzet jellemző. Ez a helyzet 2-8 év között tekinthető normálisnak. Speciális teendőt általában nem igényel, de súlyfelesleggel küzdő gyermekek esetén gyakrabban látjuk, hogy ez a helyzet 8 éves kor után is fennmarad, így ajánlott a testsúly rendezése.

Kivizsgálás indokolt amennyiben az X helyzet fokozódik, aszimmetrikus, a gyermek alacsony növésű, korábbi térdízületi betegsége volt, vagy ha nem normalizálódik 8 éves korra.

4. Ábra: X láb hátulnézetből

A fent említett esetekben a X láb hátterében állhat valamely, a csontrendszert érintő betegség, mely egyéb tüneteiből könnyen felismerhető.

Gyakrabban fordul elő, hogy speciális megbetegedés nem áll az X láb hátterében, ilyenkor beszélünk ún. idiopátiás X lábról.

X láb következtében a térdízületnek a test középvonala felé eső része az abnormális tengely miatt nagyobb terhelést kap. Ennek következtében panaszok alakulhatnak ki, valamint az ízületi kopás a belső oldalon hamarabb kezdődhet. Ezért fontos az alsó végtag tengelyének rendezése.

-1/3-

Következő oldal –>